21 Şubat 2011 Pazartesi

Elektronik Dil ve Burun,Tablet Çay ve Daha Fazlası..

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin yayın organı Ekonomi Forum dergisinde TÜBİTAK Marmara Araştırmalar Merkezi tarafından üretilen 30 yeni ürün tüketiciye tanıtılmış geçtiğimiz günlerde.

Bazı fikirler ,özellikle başlıkta yazmış olduklarım,şapka çıkarılacak cinsten..

Enstitü Müdürü konuyla alakalı,sunulan fikirlerin başka cin fikirli kemiriciler tarafından kullanılmaması için sözleşme
imzalattıklarını dile getirmiş.Yani bir anlamda telifi verilmekte.

Daha da güzeli girişimcilerin talep ettikleri ücretin,kar amacı gütmeden,sadece projeyi üretirken kullanılan malzemelerin
ücretini talep ediyorlarmış.Tabii buradan da anlayacağımız üzere projeler daha çok maddi tüketim ürünleri ağırlıklı..

Peki ne bunlar? İşte buyurun;

Elektronik Burun Ve Dil

Akustik dalgalarla her türlü kokuyu algılayabilen, sıcaklığı ve gaz kaçağını tespit eden elektronik burun ile herhangi
bir sıvının içine daldırıldığında sıvının özelliklerini anında çıkarabilen farklı bir ürün.

Gıdaya Yönelik Ürünler

  • Tablet Çay: Türkiye’de çok tüketilen çayın çabuk hazırlanarak sunulmasını sağlayan bir ürün. Üretim çay ekstraktının kurutularak toz halinegetirilmesi şeklinde yapılıyor. Elde edilen toz, toz olarak veya tablet halinde ambalajlanarak tüketime sunulabiyor.

  • Kayısı Helvası ve Ezmesi: Dünya piyasasındaki kuru kayısıların büyük bir kısmı Türkiye’de üretiliyor. Aynı zamanda iç piyasada da her yılbüyük miktarda kurutulmuş kayısı tüketiliyor. Ana maddesi kayısı ve tüketimi çok pratik olan ürün, kalitesini kanıtlamış Türk kayısısından üretildiği için ihraç şansı oldukça yüksek.

  • Gül Şarabı: Gül şarabı yumuşaklığı ve hafifliği ile piyasada oldukça talep görecek bir ürün. Dünyada gül şarabı üretimi yapılmıyor.

  • Nar Şarabı: Merkezde üretilen nar şarabının piyasadaki diğer şaraplara göre daha cazip bir rengi ve kokusu var. Piyasada bulunan nar şarapları daha çok likör tazında üretiliyor.

  • Fındık Likörü: Dünyada sadece İspanya’da az miktarda üretiliyor. Türkiye’nin fındık kapasite fazlası bulunuyor. İhraç şansı çok yüksek.
  • Kızartmalık Yağ: Kızartmalarda kullanılan yağlar yüksek sıcaklıkta kolay okside oluyor. Ancak yeni geliştirilen bu yağ okside olmuyor ve defalarca kullanılabiliyor.
  • Shortening Yağlar: Shortening tipi yağlar, ağırlıklı olarak kek, pasta, kurabiye ve diğer unlu mamüllerinin kalitesini geliştirmek için kullanılıyor.
  • Margarin: Yağ tüketiminde önemli bir yeri olan margarin, kalp-damar hastalıklarına neden olabiliyor. Sağlıklı beslenme açısından önemli olan yağ asidi içermeyen margarin üretiliyor.
  • İhracat için Zeytin: Türkiye’de zeytin klasik yöntemler kullanılırak, 9-10 ayda tüketime hazır hale getiriliyor. Ancak yeni bir yöntemle, düzgün yüzeyli,acılığı giderilmiş, az tuzlu ve sağlam dokulu, raf ömrü uzun zeytinler üretiliyor.
  • Dayanıklı Yemekler: Türk Silahlı Kuvvetler için geliştirilen ve ambalajında bozulmadan 2 yıl kalabilen yemekler ve ekmekler de pazarlanmaya hazır ürünler arasında.
  • Enerji Barları: Doğal afetler gibi acil durumlar için insanların beslenmesine yönelik geliştiriliyor.
  • Fonksiyonel Gıda: Enerji veren, hastalıklardan koruyan gıdalara fonksiyonel gıdalar adı veriliyor.
Not:Fotoğraf adresten alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...